20 Ιουλίου 2014

 
Μετάφραση ερωτικών ποιημάτων του Κάμμινγκς
και νέο τεύχος της Ποιητικής
 
 ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ
ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΡΗ ΒΛΑΒΙΑΝΟ

 
 
 
 
 

 
 


Μετά τη συγκεντρωτική έκδοση τεσσάρων εξαντλημένων ποιητικών συλλογών με τίτλο "Η Εύθραυστη Επικράτεια των λέξεων"(από τις εκδόσεις Νεφέλη) και το πρόσφατο συγκλονιστικό -μυθιστόρημα σε 45 πράξεις,-"Το Αίμα νερό",(από τις εκδόσεις Πατάκη),που έφτασε ήδη στην τρίτη έκδοση,ο Χάρης Βλαβιανός με τον Γιάννη Δούκα,παραδίδουν στους λάτρεις της ποίησης ένα δίγλωσσο βιβλίο με μεταφρασμένα 49 ερωτικά ποιήματα του e.e cummings,με τίτλο "Λοιπόν,ας φιληθούμε",διανθισμένο με σκίτσα του ίδιου του ποιητή.

Με τα "Ερωτικά ποιήματα" του κάμμινγκς, οι μεταφράσεις του Χάρη Βλαβιανού ,αμερικανών ποιητών, έφτασαν τον αριθμό 9 - ένας ρομαντικός, τέσσερις μοντερνιστές και δύο μεταμοντέρνοι.Τα τέσσερα Κουαρτέτα του T.S Eliot, το 3x33x3 ,του κάμμινγκς, του John Ashberry, του Wallace Stevens και προσφατα της Anne Casron, είναι μερικά από τα πιο αγαπημένα της γράφουσας.
Προσθέτοντας σε αυτές τον Μπλαίηκ, τον Πεσσόα [2], τον Χέρμπερτ, τον Λόνγκλεϋ και τον Γκολντόνι, τότε ο αριθμός ανεβαίνει στο 15 και με την "Ανθολογία ερωτικής ποίησης" στα 16. 16 βιβλία μεταφράσεων σε 28 χρόνια.
Εξάλλου,το φθινόπωρο θα κυκλοφορήσει στην αγγλική γλώσσα και σε μετάφραση του καθηγητή νεοελληνικής γλώσσας της Οξφόρδης, Peter Mackridge ,από τη Dedalus Press, η συλλογή :"Η ιστορία της δυτικής φιλοσοφίας σε 100 χαικού".

 

 




Παράλληλα, κυκλοφορεί και το 13ο τεύχος της "Ποιητικής",το εξαμηνιαίο περιοδικό το οποίο διευθύνει ο Χάρης Βλαβιανός και εστιάζει σε βασικά ζητήματα που αφορούν στην ποιητική τέχνη, δίνοντας μεγάλη έμφαση σε σύγχρονα δοκίμια ποιητικής καθώς και σε σημαντικές και ως επί το πλείστον νεότερες ελληνικές και ξένες ποιητικές φωνές που ανανεώνουν με τρόπο ουσιαστικό το τοπίο αυτής της τέχνης.

Στην Ποιητική περιέχεται αφιέρωμα στον Ουίλλιαμ Σαίξπηρ,για τα 450 χρονια από τη γέννησή του,καθώς και ποιήματα,δοκίμια και κριτικές γνωστών ποιητών και δημιουργών λόγου,όπως οι Χρ.Χρυσόπουλος,Αλ.Ίσαρης,Γ.Βέλτσος,αλλά και Paul Elyard και δύο κείμενα του Μπόρχες (σε μετάφραση Κ.Καλοκύρη και Αχ.Κυριακίδη) κ.ά.,αλλά και αξιόλογων δημιουργών της νεότερης γενιάς.

Μια άκρως εμπεριστατωμένη και ιδιαίτερα προσεγμένη έκδοση 335 σελίδων.

Από τον Σεπτέμβριο του 2014 η Ποιητική, υπό τη διεύθυνση του Χάρη Βλαβιανού και μιας νεοσύστατης συντακτικής ομάδας που αποτελείται από τους Γιάννη Δούκα, Δημήτρη Ελευθεράκη, Γιώργο Λαμπράκο, Μαρία Τοπάλη και Χρήστο Χρυσόπουλο, πυκνώνει την έντυπη παρουσία της και γίνεται τετραμηνιαία (Σεπτέμβριος, Ιανουάριος, Μάιος). Παράλληλα η Ποιητική ενισχύει τη διαδικτυακή της παρέμβαση, στον υπό κατασκευή ιστότοπο
www.poetics.gr.

Χαριτίνη Μαλισσόβα

 
 


 

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου