21 Ιουλίου 2014

Αύγουστος Κορτώ
 







Όλες οι οικογένειες κρύβουν μυστικά.Το ίδιο και η ελληνική,
παρά τη διαφημιζόμενή της αγιότητα.

 
Με αφορμή "Το βιβλίο της Κατερίνας" και φόντο το βραβείο κοινού Public που απέσπασε πρόσφατα,ο Αύγουστος Κορτώ-με το δικό του,λιτό αλλά περιεκτικό, λόγο-εξηγεί γιατί έγραψε μια τόσο προσωπική και σκληρή ιστορία,εκθέτει την άποψή του για τη σύγχρονη οικογένεια και εκφράζει τα σημερινά συναισθήματά του για τους γονείς του.
 
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Σας καλωσορίζω στις Διαδρομές της εφημερίδας Θεσσαλία,κύριε Κορτώ.
Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία - χαρά μου και τιμή μου.


«Το βιβλίο της Κατερίνας»,της μητέρας σας, την οποία χάσατε δέκα καιπλέον χρόνια πριν.Πότε αποφασίσατε να γράψετε το βιβλίο;

Νομίζω ότι πέρσι ήρθε πια το πλήρωμα του χρόνου. Μέχρι τότε το βίωμα, και το τραύμα του, ήσαν πολύ νωπά.


Γιατί θέλατε να δημοσιοποιήσετε μια τόσο προσωπική ιστορία;

Όλες μου οι ιστορίες είναι προσωπικές - όπως και των περισσότερων συγγραφέων, ακόμα κι όταν είναι ενδεδυμένες τις πλέον αλλόκοτες μυθοπλαστικές κατασκευές.



Kαι μαζί με της μητέρας σας-και της ευρύτερης οικογένειάς σας -τα μυστικά αποκαλύπτεστε κι εσείς.Πρόκληση του κοινού αισθήματος, ψυχοθεραπεία ή απλώς αυτοβιογραφία;
Στην πραγματικότητα, γράφοντας υπηρετώ πρωτίστως την ανάγκη μου για γραφή. Από κει κι έπειτα, προσπαθώ απλώς να στέκομαι αντάξιος του αφηγηματικού υλικού και των προθέσεών μου.




Πότε ο Πέτρος Χατζόπουλος έγινε Αύγουστος Κορτώ;Γιατί η επιλογή του συγκεκριμένου ονοματεπώνυμου;
Ένα τυχαίο γαλλικό ψευδώνυμο - τίποτα παραπάνω.

Σε αρκετά σημεία φαίνεται να επικρίνετε το γεγονός ότι κάποιοι θεωρούν ότι είναι προτιμότερο να παίρνουν ισχυρά φάρμακα ενώ αποφεύγουν την ψυχοθεραπεία ή ψυχανάλυση.Ποια η θέση σας και η σχέση σας με τη διαδικασία αυτή;Ότι τα φάρμακα από μόνα τους δεν αρκούν για να θεραπεύσουν τραύματα και παθολογίες ετών.


Απομονώνοντας κάποιος κομμάτια της ιστορίας της Κατερίνας,σίγουρα βρίσκει πολλά από τα ανομολόγητα πάθη που κρύβει καλά κάθε οικογένεια προστατεύοντας την κοινωνική της -κυρίως-εικόνα.Πόσο υποκριτική θεωρείτε ότι είναι η ελληνική κοινωνία του 2014;
Όλες οι οικογένειες κρύβουν μυστικά. Το ίδιο και η ελληνική, παρά τη διαφημιζόμενή της αγιότητα.


Το βιβλίο έχει, νομίζω, ξεπεράσει τα 15000 αντίτυπα και απέσπασε και το βραβείο κοινούPublic.Ποια τα συναισθήματά σας για το βραβείο αυτό;

Όπως και με τα λόγια του κάθε αναγνώστη που αγάπησε το Κατερινάκι, το βραβείο αυτό μου έδωσε απερίγραπτη χαρά και συγκίνηση.



Ανεξάρτητα αν αποδέχεται ή αν επικρίνει το έργο σας ,κανείς δεν αμφισβητεί την ευφυία σας (και το ταλέντο της συγγραφής).Οι αναρτήσεις σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επιδοκιμάζονταικαι συζητιούνται ιδιαίτερα από νεαρά άτομα.Πόσο περισσότερο ή λιγότερο αυθόρμητος αλλά και πόσο προσεκτικός είστε μετά την επιτυχία του βιβλίου σας;Νιώθετε το βάρος της κοινωνικής ευθύνης που φέρει ένας επιτυχημένος συγγραφέας:

Ίσα-ίσα. Το Facebook είναι κυρίως ο τόπος αναψυχής μου, η παιδική μου χαρά.


Η ιατρική;Υπάρχει σαν προοπτική στη ζωή σας;
Όχι. Έχει πάψει να υπάρχει στη ζωή μου γενικώς εδώ και δώδεκα χρόνια.



Έχετε αποφασίσει ποιο θα είναι το επόμενο συγγραφικό σας βήμα;
Έχει ήδη γίνει - είμαι γραφομανής, οπότε πάντα έχω κάτι έτοιμο, ή στα σκαριά.



Στο βιβλίο διαβάζουμε στίχους του Λάρκιν, αναφερόμενος με σκληρότητα στους γονείς σας. Κλείνοντας,και ευχαριστώντας σας για τη συνομιλία μας,θα ήθελα να μας περιγράφατε τα σημερινά συναισθήματα σας για τη μητέρα σας,αλλά και για τον πατέρα σας.
Ήταν ευλογία το ότι μου έλαχαν αυτοί οι δυο υπέροχοι άνθρωποι για γονείς, που με μεγάλωσαν με τόση αγάπη και γενναιοδωρία.



ΚΡΙΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Αύγουστος Κορτώ

Το βιβλίο της Κατερίνας(εκδ.Πατάκης)
Οικογενειακή ιστορία με πηγαίο και πικρό χιούμορ


«Αυτό το βιβλίο δεν έχει σκοπό να πληγώσει κανέναν,εκτός από αυτούς που θα το διαβάσουν»,διατείνεται η Κατερίνα,δια της πένας του συγγραφέα ,ο οποίος δέκα χρόνια μετά τον θάνατό της κι έχοντας επουλωθεί όσο γίνεται οι πληγές του απρόσμενου χαμού της μητέρας του παραδίδει στο αναγνωστικό κοινό την προσωπική της ιστορία .


Το βιβλίο,έχει φτάσει στην η΄ έκδοση,ξεπέρασε τις 15.000πωλήσεις και τιμήθηκε πριν από λίγες εβδομάδες με το βραβείο κοινού Public.

Με την ίδια τη μητέρα του να διηγείται τη ζωή της μέχρι και τον «ηθελημένο» θάνατό της,ο Αύγουστος Κορτώ αποκαλύπτει μικρά και μεγάλα μυστικά της Κατερίνας,του οικογενειακού της περιβάλλοντος αλλά και του ίδιου.

Με αφήγηση που καθηλώνει και γλώσσα χωρίς περιστροφές, μιλά ανοιχτά για θέματα –ταμπού,όπως η αυτοχειρία,η ψυχασθένεια,η ομοφυλοφιλία ,ενώ περιγράφει σκηνές και καταστάσεις που συνήθως η προστασία της κοινωνικής εικόνας μιας οικογένειας δεν επιτρέπει να δημοσιοποιούνται,χωρίς,ωστόσο να γίνεται χυδαίο σε καμιά περίπτωση.




Με πηγαίο,πικρό,ενίοτε και μαύρο χιούμορ,ο αναγνώστης γίνεται κοινωνός ακραίων καταστάσεων που μπορεί να συμβαίνουν και «εις τας καλυτέρας των οικογενειών",ενώ ο σεβασμός και η αγάπη και προς του δύο γονείς του είναι διάχυτη σε όλο το βιβλίο.


Θεωρώ ότι χρειάζεται τόλμη αλλά και ιδιαίτερη ευφυία,χαρακτηριστικό που και οι επικριτές του Αύγουστου Κορτώ του αναγνωρίζουν, για να πάρεις με το μέρος σου τόση μεγάλη μερίδα αναγνωστών -και δη νέων ανθρώπων.(Οι διαδικτυακές του αναρτήσεις ,άλλωστε,που επιβραβεύονται από εκατοντάδες χρήστες,καθημερινά,διακατέχονται από καλής αισθητικής χιούμορ).


Στις 250 σελίδες του καλοδομημένου και καλοδουλεμένου βιβλίου αυτό που σίγουρα θα διακρίνει κάποιος είναι πως δεν υπάρχουν"Άγιες οικογένειες" και πως ο καθένας κουβαλά τη δική του αλήθεια.
Χαριτίνη Μαλισσόβα
 
 Ο Αύγουστος Κορτώ γεννήθηκε το 1979 στη Θεσσαλονίκη,φοίτησε στην Ιατρική Σχολή και ζει στην Αθήνα.. Έχει γράψει διηγήματα, νουβέλες, μυθιστορήματα, κείμενα για το θέατρο, ένα κινηματογραφικό σενάριο και βιβλία για παιδιά. Έχει επίσης μεταφράσει έργα των Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ, Τζον Άπνταϊκ, Άννι Πρου, Κόρμακ ΜακΚάρθι, Κόλουμ ΜακΚαν, Σάρα Ουότερς, Τζον Μπάνβιλ, Γκιγιόμ Απολινέρ και ο Τζ. Ντ. Σάλιντζερ.