14 Μαΐου 2017

Δημήτρης Μπουραντάς Να δούμε ξεκάθαρα και ορθά τους ρόλους μας ως επιχειρηματίες,εργαζόμενοι,σύζυγοι,εραστές,κυρίως ως πολίτες"


         Δημήτρης Μπουραντάς


"Να δούμε ξεκάθαρα και ορθά 

τους ρόλους μας ως

επιχειρηματίες,εργαζόμενοι,σύζυγοι,εραστές,κυρίως ως πολίτες" 



Το βιβλίο "Αν μ'άφηνες τη λέξη να σου μάθω",που παρουσιάστηκε λίγες μέρες πριν στην πόλη μας σε πολυπληθές  κοινό, είναι η αφορμή της συζήτησής μας με τον καθηγητή Δημήτρη Μπουραντά.Το βιβλίο αποτελεί τη συνέχεια του πολυδιαβασμένου και πολυβραβευμένου Όλα σου τα' μαθα Μα ξέχασα μια λέξη" που γράφτηκε μιλά δεκαετία πριν .



"Αν μ'άφηνες τη λέξη να σου μάθω",ο τίτλος του νέου σας βιβλίου ,που αποτελεί τη συνέχεια του πολυδιαβασμένου(9 χρόνια μετά ) "Όλα σου τα μαθα μα ξέχασα μια  λέξη".Πείτε μας λίγα λόγια.

Το «Αν μ’ άφηνες τη λέξη να σου μάθω» αποτελεί μία ανατρεπτική και συγκλονιστική συνέχεια του «Όλα σου τα’ μαθα, μα ξέχασα μια λέξη αφού ανατρεπτική ήταν και η πορεία της πατρίδας μας την τελευταία δεκαετία. Σήμερα χρειαζόμαστε περισσότερες ιδέες, γνώσεις και διδάγματα για να ζήσουμε καλά σε τούτους τους ταραγμένους και δύσκολους καιρούς. Αυτά προσπαθώ να δώσω στους αναγνώστες μέσα από τις δύο κύριες και παράλληλες ιστορίες, πολιτική και ερωτκή, καθώς και μέσα από τις επιμέρους οι οποίες όλες βεβαίως συνδέονται μεταξύ τους.


Τι άλλαξε στους ήρωές σας μετά από μία δεκαετία;

Οι ήρωες ως ενεργοί πολίτες, σε αυτή τη δύσκολη δεκαετία, με βάση τις θεμελειώδεις αξίες τους ακολουθούν διαφορετικούς πολιτικούς δρόμους, πράγμα που καταστρέφει και την ερωτική τους σχέση. Έτσι η συμπεριφορά του ενός μας μαθαίνει τι είναι σωστό να κάνουμε και του άλλου ποια λάθη πρέπει να αποφύγουμε αν θέλουμε να ζήσουμε καλά και διαρκώς ερωτευμένοι σε μία κοινωνία συνοχής και ευημερίας.


Η δεκαετία αυτή ήταν η περίοδος κατά την οποία όλα ανατράπηκαν στην Ελλάδα.Ποιο στοιχείο του χαρακτήρα των Ελλήνων  αλλοίωσε (κακώς )η κρίση που βιώνει η χώρα μας;

Δεκαετίες τώρα ξεχάσαμε τις σωστές αξίες μας και τις αντικαταστήσαμε με άλλες που μας οδήγησαν στην οικονομική, πολιτική, κοινωνική και εθνική χρεοκοπία. Χάσαμε τις αξίες της αλήθειας, της εντιμότητας, της υπευθυνότητας, της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης, της υγειούς επιχειρηματικότητας, της εργατικότητας, το φιλότιμο. Κάναμε θεότητα την απόκτηση και κατανάλωση υλικών αγαθών και ξεχάσαμε τον άνθρωπο. Οι επιλογές και συμπεριφορές μας προσδιορίστηκαν από την ύβρη που σημαίνει ότι υπερεκτιμήσαμε τις δυνατότητες μας, αισθανθήκαμε Θεοί και αυτό μας οδήγησε σε αλαζονεία, επιθετικότητα, ασέβεια και αυθάδεια απέναντι στους προγόνους, τη φύση, τις θεμελειώδεις αξίες και τους ανθρώπους. Ξεχάσαμε ότι μετά την Ύβρη επέρχεται η Νέμεσις, δηλαδή η τιμωρία των «Θεών». Έτσι μετά από τόσες ευκαιρίες που είχαμε τα τελευταία τριάντα χρόνια καταντήσαμε το παγκόσμιο παράδειγμα προς αποφυγή, με ένα μέρος της κοινωνίας σε εξαθλίωση, με το τρίτο μεγαλύτερο μεταναστευτικό κύμα στην ιστορία, με τεράστια ανεργία και χωρίς καμία αχτίδα αισιοδοξίας για το μέλλον των παιδιών μας.


Και πού μας βοήθησε να βελτιωθούμε;

Για να βελτιωθούμε οφείλουμε να κοιταχθούμε στον καθρέφτη να συνειδητοποιήσουμε τα λάθη μας σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, να μετανοήσουμε και να αλλάξουμε τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς. Να δούμε πιο ξεκάθαρα και ορθά τους κοινωνικούς μας ρόλους ως γονείς, δάσκαλοι, επιχειρηματίες, εργαζόμενοι, σύζυγοι, εραστές και κυρίως ως πολίτες. Αυτός άλλωστε είναι και ο στόχος του νέου μου βιβλίου. Αν η κρίση δεν μας οδηγήσει σε αυτό, τότε θα ισχύει για πολύ η ρήση του Αντόνιο Γκράμσι που υποστηρίζει ότι όταν το παλιό πεθαίνει και δεν μπορεί να γεννηθεί το νέο είναι η εποχή των τεράτων.


 Οι διαλέξεις σας είναι ένας πρωτότυπος (με μεγάλη απήχηση )τρόπος να παρουσιάζετε  τα βιβλία σας.Τι σας οδήγησε να το κάνετε;

Νομίζω ότι κάθε παρουσίαση βιβλίου πρέπει να προσθέτει αξία στους ανθρώπους και όχι να γίνεται για να πουληθούν βιβλία, μέσα από παρουσιαστές που παντα λένε καλά λόγια για το συγγραφέα και το βιβλίο του. Εγώ έχω την τύχη ως καθηγητής να μπορώ μέσω των διαλέξεων μου να εκλαϊκεύω επιστημονικές γνώσεις που είναι χρήσιμες για όλους μας. Έτσι επέλεξα να κάνω διαλέξεις όπως άλλωστε κάνω διαρκώς και χωρίς αμοιβή σε Λύκεια, Συλλόγους και άλλους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς ανεξαρτήτως των βιβλίων μου.


Είχατε προβλέψει την  κρίση; 

Υπήρχαν σημάδια της επερχόμενης φθοράς ;

Τα σημάδια της ευθείας πορείας προς τον πάτο υπήρχαν πολλές δεκαετίες πριν και έγιναν πολύ έντονα πριν δέκα χρόνια. Με άρθρο μου στην Ελευθεροτυπία στις 9/1/1992 και με τίτλο «Ο κύκλος των χαμένων αξιών» τα είχα επισημάνει. Εκτός από εμένα, πολλοί άλλοι και πολύ νωρίς έβγαζαν κραυγές αγωνίας για την καταστροφική πορεία. Η μουσική όμως στον πάρτυ που είχαμε στον Τιτανικό έπαιζε πολύ δυνατά και κανείς δεν μας άκουγε.


Θεωρείτε ότι υπάρχει τρόπος να μην ολισθήσουμε περισσότερο ;

Προηγουμένως, ανέφερα την βασική προϋπόθεση. Στο νέο μου βιβλίο υπάρχουν όλα όσα πρέπει να κάνουν οι πολιτικοί και οι πολίτες. Δυστυχώς όμως δεν είμαι αισιόδοξος ή καλύτερα είμαι αισιόδοξος στην καρδιά και απαισιόδοξος στο μυαλό.


 Έλλειψη επάρκειας,σκοπιμότητα ή λάθος χειρισμοί είναι αυτά που μας οδήγησαν ως εδώ ;

Τα λάθη όταν γίνονται μια φορά είναι ανθρώπινα και μας οδηγούν  σε μάθηση. Τα διαρκή λάθη όμως έχουν ως αιτία την ανεντιμότητα, την αλαζονεία, την έλλειψη κοινωνικής ευθύνης, το ατομικό και όχι το κοινό καλό κατά τον Αριστοτέλη. Αυτά είναι τα αίτια και όχι η έλλεψη επάρκειας, διότι ο Ελληνισμός διαθέτει εξαιρετικούς και πολλούς ανθρώπους που ξέρουν και μπορούν να κάνουν τα σωστά πράγματα σωστά και να εξασφαλίζουν την ανπάπτυξη, την αποτελεσματική λειτουργία των θεσμών, όπως του κράτους, της Δικαιοσύνης, της Υγείας, της Παιδείας, των Δημοσίων Επιχειρήσεων κλπ.


 Πόσο σημαντικό είναι να προλαβαίνουμε μη αναστρέψιμες καταστάσεις;

Αυτό δεν είναι απλά σημαντικό αλλά είναι όρος επιβίωσης. Την προνοητικότητα μας την έχουν διδάξει οι αρχαίοι πρόγονοι μας. Όμως δεν αρκεί μόνο να προβλέπουμε. Ταυτόχρονα πρέπει να δημιουργούμε το μέλλον. Συχνά δεν μπορούμε να προβλέψουμε το μέλλον. Μπορούμε όμως να το δημιουργήσουμε.


Ποια αξία θεωρείτε αδιαπραγμάτευτη ;

Ο σεβασμός στον άνθρωπο. Αν αυτή η αξία αποτελεί τη βάση μας τότε από αυτή πηγάζουν άλλες σημαντικές αξίες όπως η αλήθεια, το ήθος, η δικαιοσύνη, αλληλεγγύη, συμπόνοια, ενσυνάισθηση, συνεργασία, συνέπεια, υπευθυνότητα, ο σεβασμός στη φύση και άλλες.