19 Μαΐου 2017

Βαγγέλης Παπαδόπουλος:"Σήμερα ο σύγχρονος άνθρωπος βρίσκει λύση στη μοναξιά του σερφάροντας...."

         Βαγγέλης Παπαδόπουλος 




"Σήμερα ο σύγχρονος άνθρωπος βρίσκει λύση στη μοναξιά του σερφάροντας...."

Όλοι γνωρίζουμε τη μακρά  και πλούσια δημοσιογραφική πορεία του  Βαγγέλη Παπαδόπουλου .Μέλος της Ένωσης Συντακτών, (ΕΣΗΕΑ) και από τα πιο παλιά στελέχη της ΕΡΤ.Ρεπόρτερ, συντάκτης γραφείου, αρχισυντάκτης, αρθρογράφος και διευθυντής σε εφημερίδες και περιοδικά,συντάκτης στα δελτία ειδήσεων της τηλεόρασης, πολιτικός συντάκτης και σχολιαστής, αρχισυντάκτης της πρωινής ζώνης της τηλεόρασης της ΕΡΤ.
Το 1990  δημιούργησε για πρώτη φορά πρωινή  τηλεοπτική εκπομπή – πρόδρομο των σημερινών πρωινών- με τίτλο ΤΑ ΠΡΩΙΝΑ,ενώ η τηλεοπτική του εκπομπή Ραντεβού το μεσημέρι πήρε το πρώτο βραβείο κοινού για την καλύτερη ενημερωτική εκπομπή το 1991.
Δημοσιογραφικές αποστολές τον έφεραν στο Κάιρο για τη δολοφονία του Σαντάντ, στον πόλεμο του Κόλπου, στα γεγονότα του Ιράκ, στα γεγονότα της πτώσης του Αλία στην Αλβανία, σε συνόδους κορυφής στις Βρυξέλλες, στην υπογραφή της συμφωνίας του Μάαστριχτ, και στο διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας.
Ταξίδεψε σχεδόν σ όλο τον κόσμο καλύπτοντας για την ΕΡΤ η για τις εφημερίδες στις οποίες εργάζονταν, μεγάλα γεγονότα  και δημοσιογραφικές αποστολές συνοδεύοντας την εκάστοτε πολιτική ηγεσία της Ελλάδος.
Τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται στο χώρο της συγγραφής με πρόσφατο βιβλίο τον Οδοστρωτήρα, το οποίο παρουσιάζεται απόψε στις 7 το απόγευμα,στο Public.

Με τη γνωστή του ευθύτητα καταθέτει στη συνέντευξή μας,που παραχώρησε για τους αναγνώστες της εφ.Θεσσαλία, τις απόψεις του για την Ελλάδα της κρίσης,για το ρόλο του δημοσιογράφου στη γραφή του βιβλίου,τη σημερινή κρατική τηλεόραση και την κοινωνική δικτύωση αλλά και για τις αξίες  της ζωής .


1)Το βιβλίο σας ,"Οδοστρωτήρας",μια ερωτική ιστορία με πολλά στοιχεία του σήμερα.Πείτε μας λίγα λόγια.

 Ο Οδοστρωτήρας είναι το τρίτο βιβλίο της μυθιστορηματικής μου τριλογίας: ΠΟΡΕΙΑ. Νομίζω ότι όσο υπάρχουν άνθρωποι το βιβλίο αυτό θα είναι χρήσιμο για την κοινωνία γιατί περιγράφει την πορεία των ανθρώπων και τα υπαρξιακά τους προβλήματα.Τον έρωτα,το θάνατο,την επικράτηση και διάκρισή τους,τον πόλεμο και την ειρήνη,τη στάση τους απέναντι στη ζωή,τις επιθυμίες και τα πάθη τους.
Μέσα στο διάστημα των τελευταίων 100 ετών,δηλαδή από τη Μικρασιατική καταστροφή ως σήμερα, ξετυλίγεται η ζωή και οι περιπέτειες των ηρώων στο περιθώριο της πολιτικής ζωής και καταγράφεται η πρόσφατη ιστορία της χώρας.Όχι όμως όπως τη γράφουν οι ιστορικοί,οι πολιτικοί,οι διπλωμάτες και οι επιστήμονες,αλλά όπως τη βιώνουν οι πολίτες και ο λαός.Γιατί πιστεύω πως άλλο είναι η εξιστόρηση μιας πολιτικής απόφασης ή ενός γεγονότος και άλλο πώς το βίωσε ιστορικά στο πετσί του ο λαός με όσες συνέπειες συνεπάγεται αυτό.
 Το πρώτο βιβλίο "Αίμα σπέρμα ψέμα" περιγράφει την παιδική ηλικία των ηρώων στις μικρές επαρχιακές πόλεις,τους παιδικούς έρωτες και τις σκανταλιές τους.Κάτι ανάλογο με την υπέροχη ταινία  "400 χτυπήματα" του Τρυφφώ.
 Το δεύτερο βιβλίο "Έρωτας στα χρόνια της κρίσης" περνά στην ενηλικίωσή τους και κυριαρχείται από τον αναπάντεχο έρωτα του 70χρονου πρωταγωνιστή και μιας πανέμορφης γυναίκας που έχει τα μισά του χρόνια.Αν ο διάσημος γιατρός από την Αθήνα που δέχεται τα βέλη του φτερωτού Θεού κατάγεται από τη Σμύρνη ή τη Θεσσαλονίκη ή την Καλαμαριά  δεν έχει καμία σημασία.Όπως είναι αδιάφορο αν ή γυναίκα που τον τρελαίνει είναι από τη Δράμα,το Βόλο,τα Τρίκαλα ή τα Χανιά.Εκείνο που βαραίνει είναι το γεγονός ότι ο έρωτας ανασταίνει και τους νεκρούς.Και ευτυχώς.
 Και το τρίτο βιβλίο:"Ο Οδοστρωτήρας" είναι αυτό που σαν καταλύτης φέρνει την κάθαρση και δίνει απάντηση  στα βασικά και βασανιστικά ερωτήματα για τη ζωή και πού  πάμε...

2)Η κρίση και η κατάσταση που βιώνει η χώρα μας διανθίζουν την ιστορία του βιβλίου σας.Είναι η  δημοσιογραφική σας ιδιότητα ή ο ρόλος σας ως  ενεργός  πολίτης που σας παρακίνησε να τα καταγράψετε;

Βεβαίως και με ερέθισε η οικονομική κρίση,όπως και όλα τα σημαντικά γεγονότα της γενιάς μας.Και σε όλα υπάρχει πάντα ο έρωτας και η αγάπη.Και στην καταστροφή και στο διχασμό και στο έπος του 40 και στην εθνική αντίσταση,κ.λπ.Όμως ένας συγγραφέας έχει χρέος να αντιστέκεται πάντα σ'οποιονδήποτε Οδοστρωτήρα επιδιώκει να απαξιώσει,να ταπεινώσει,να αδικήσει,να σκλαβώσει και να εξαφανίσει την ιδιοπροσωπία,την ελευθερία και την προσωπική ζωή του ανθρώπου.Αυτό το χρέος με βαραίνει και με κάνει να ξαγρυπνώ με αγωνίες και φόβους και να πασχίζω μέσα από τις λέξεις και το νόημά τους,να ρίξω φως,να λευτερώσω και να λευτερωθώ,να ζωντανέψω τις μικρές σπίθες ελπίδας που κρύβονται στις στάχτες της καρδιάς των ανθρώπων αδελφών μου.Να γίνω αγέρας,να βάλω φωτιά να καίω το σύμπαν...Να ερεθίσω τον κόσμο για να μη φοβάται,να μη σκύβει το κεφάλι,να αγαπά και να ερωτεύεται...

3)Τι παρακίνησε έναν δημοσιογράφο με τη δική σας πορεία να ασχοληθεί με τη συγγραφή λογοτεχνικών βιβλίων;

Με τη λογοτεχνία ασχολούμαι από το 1968.Ειναι μία παράλληλη ιδιότητα με εκείνη του δημοσιογράφου.Το ρεπορτάζ να γράφεται λογοτεχνικά ή η λογοτεχνία να γίνεται ρεπορτάζ-ντουμέντο(Βλέπε Τρούμαν Καπότε κλπ).Το πρώτο μου διήγημα κρίθηκε άσεμνο και οδηγήθηκα κατηγορούμενος για προσβολή της δημόσιας αιδούς.Είχε θέμα μία πολύ όμορφη ερωτική σχέση καθηγήτριας-μαθητή.Αθωώθηκα και πρωτοδίκως και στο Εφετείο, το 1968....

4)Η ΕΡΤ της δικής σας δημοσιογραφικής περιόδου και τα προβλήματα που βιώνει σήμερα.

Η ΕΡΤ είναι το πανεπιστήμιο του λαού.Είναι η φωνή της Ελλάδας.Και παρά τα λάθη και την κακοδιοίκησή της κατά καιρούς είναι σαν το Εθνικό Θέατρο.Είναι σχολή.Παράδοση.Κύρος.Έστω κι αν καταδυναστεύεται πάντα από την εξουσία πλην μικρών χρονικών περιόδων.Είναι το ελληνικό BBC...Δούλεψα  σε  αυτήν πάνω από 25 χρόνια και προσέφερα πολλά,όπως και πήρα την καταξίωση και την επιτυχία.Και μόνον που ο Σαμαράς έριξε μαύρο ήταν αρκετό να χάσει τις εκλογές.Διέπραξε έγκλημα.Κακούργημα.

5)Υπάρχει καλή τηλεόραση σήμερα;

Βεβαίως υπάρχει καλή τηλεόραση σήμερα.Αρκεί ο θεατής με το ζάπινγκ να κάνει το προσωπικό του πρόγραμμα επιλέγοντας τις καλές εκπομπές από όλα τα κανάλια και να περιφρονεί τα σκουπίδια....

6)Στο βιβλίο θίγετε την ευκολία που δημιούργησε η κοινωνική δικτύωση στις παράνομες ερωτικές σχέσεις.Είναι φαινόμενο καθαρά της εποχής μας ή απλώς έχει αλλάξει μορφή;

Οι ανθρώπινες σχέσεις παραμένουν οι ίδιες στην ουσία τους γιατί όσο υπάρχουν άνθρωποι θα γεννιούνται,θα πεθαίνουν θα μισούν,θα αγαπούν,θα ερωτεύονται.Η επικοινωνία τους ποικίλει.Από τη γραμμική γραφή και τις βραχογραφίες(ήταν το πρώτο ίντερνετ....αστειεύομαι )ως το περιστέρι που μετέφερε το σημείωμα,το γράμμα με τα ξηραμένα λουλούδια και τα αρώματα που μετέφερε ο ταχυδρόμος,ωςτο κινητό και τα sms που αστραπιαία επικοινωνεί τους ανθρώπους,ο στόχος είναι ή επαφή,το μοίρασμα,η έκφραση, ή αποφυγή της μοναξιάς...Σήμερα ο σύγχρονος άνθρωπος βρίσκει λύση στη μοναξιά του σερφάροντας....

7)Η οικογένεια τι θέση έχει στον δικό σας αξιακό κώδικα;
Είτε είσαι μέσα στο κάστρο του γάμου και θέλεις να βγεις,είτε είσαι έξω και θέλεις να μπεις πρέπει να είσαι έντιμος με την επιλογή σου.Δεν πρέπει η δική σου χαρά να γίνεται δυστυχία για τον άλλον.Το να προκαλέσεις λύπη και να διαλύσεις μία σχέση είναι εύκολο.Το δύσκολο και το ωραίο είναι να αντέχει.Η αγάπη για να είναι αληθινή πρέπει να έχει το στοιχείο της θυσίας...

8)Ποια θεωρείτε μεγαλύτερη χαρά στη ζωή;
Να είσαι αυτάρκης...

9)Τελικά,έχουν ισοπεδωθεί αξίες και ιδανικά ή μήπως υπάρχει ελπίδα να αποφύγουμε τον Οδοστρωτήρα;

Υπάρχει.Αν πιστεύεις στον εαυτό σου.Αν αποποινικοποίησεις τα συναισθήματα και τη γλώσσα.Αν ερωτεύεται και αγαπάς.Η αγάπη εξαγνίζει την αμαρτία.Ο Θεός αγάπη εστί .