17 Απριλίου 2016

Μαρία Αλμπανίδου "Το να γράφω ποίηση λειτουργεί λυτρωτικά"


      Μαρία Αλμπανίδου

"Το να γράφω ποίηση λειτουργεί λυτρωτικά"


Για την πρώτη της ποιητική συλλογή με τίτλο Ίασις,που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις "το Κοντύλι" η συζήτηση με τη Μαρία Αλμπανίδου.
Εξηγεί πώς από  τα τετράδια της Sarah Kay όπου κατέγραφε τις πρώτες ποιητικές απόπειρες στην περίοδο της εφηβείας και μετά από τις σπουδές στη Νομική και την ενασχόλησή της με τη δικηγορία αποφάσισε να εκδώσει τα ποιήματά της.Τι είναι αυτό που την εμπνέει,πόσο σημαντική είναι η χρήση του διαδικτύου στην διάδοση της ποίησης αλλά και τι σημαίνει ο Βόλος για εκείνη;
΄Ιασις, ο τίτλος της πρώτης σας ποιητικής συλλογής με 24 ποιήματά σας. Πείτε μας λίγα λόγια.

Είναι κάποια ποιήματα που έγραψα το 2001 και στη συνέχεια από το 2012 και μετά και μέχρι το 2014. Καλύπτουν μια περίοδο της ζωής μου όπου ό,τι ήθελα να εκφράσω το εξέφραζα με την ποίηση. ΄Ηταν κάτι σαν κάθαρση καθώς βίωνα διάφορα συναισθήματα από τα ερεθίσματα που είχα γύρω μου, για τα οποία δεν μπορούσα να μιλήσω και ο μόνος τρόπος να κάνω κάτι για αυτά ήταν να τα αποτυπώσω στο χαρτί. Αλλά επίσης ήταν και σαν να ξανασυστηνόμουν μ΄αυτή την πλευρά του εαυτού μου καθώς είχα, πριν απ΄αυτή την περίοδο, αρκετά χρόνια να γράψω.


Πόσο συνάδουν η νομική επιστήμη με την ποίηση ;

Το φλερτ ανάμεσα στη νομική επιστήμη και την ποίηση καλά κρατεί. Πολλοί από τους μεγάλους μας ποιητές ξεκίνησαν να σπουδάζουν Νομική, όπως ο Οδυσσέας Ελύτης και ο Κωστής Παλαμάς και άλλοι όπως ο νομπελίστας ποιητής μας  Γιώργος Σεφέρης την τελείωσαν. Η νομική επιστήμη σου μαθαίνει να έχεις έναν αναλυτικό και δομημένο τρόπο σκέψης κάτι που βοηθάει πολύ τον ποιητικό λόγο. Σε βοηθάει να αναλύεις τόσο αυτά που σκέφτεσαι όσο και αυτά που βλέπεις γύρω σου και στη συνέχεια δομημένα και όχι άναρχα να τα καταγράφεις στο χαρτί.


Η συγγραφή ποιημάτων προϋποθέτει επάρκεια γλωσσική και δομή-τεχνική. Τι απαντάτε σε όσους θεωρούν την ποίηση άτεχνη έκθεση (καταιγισμού) συναισθημάτων;


Καταρχήν, για να γράψεις ποίηση κάποιων αξιώσεων, πρέπει να έχεις διαβάσει πολύ, τόσο λογοτεχνία όσο και ποίηση. Αλλιώς δεν γράφεις. Απλώς παραθέτεις, όπως πολύ σωστά λέτε, συναισθήματα κι αυτό δεν είναι ποίηση. Έπειτα πρέπει να έχεις, όπως ανέφερα και πιο πάνω, έναν οργανωμένο και αναλυτικό τρόπο σκέψης, ώστε να μπορείς να μεταφέρεις στο χαρτί όσο καλύτερα γίνεται αυτά που βλέπεις γύρω σου αλλά και αυτά που νιώθεις γι αυτά που βλέπεις. ΄Ενας από τους αγαπημένους μου ποιητές, ο ΄Εζρα Πάουντ σε μια συνέντευξή του στο Paris Review λέει : “ Προσπαθείς ν΄ αποδώσεις τη ζωή μ ένα τρόπο ώστε να μη γίνεις βαρετός για τους άλλους και προσπαθείς να βάλεις στο χαρτί αυτά που βλέπεις”. Κι ακόμη κι αν γράφεις με ελεύθερο στίχο πρέπει να έχεις μια οργάνωση στο ποίημά σου. Δεν μπορείς να γράφεις ό,τι σου κατεβαίνει. Συνεπώς όσοι την θεωρούν άτεχνη έκθεση (καταιγισμού) συναισθημάτων δεν έχουν ιδέα από ποίηση, θα έλεγα.


Ποίησις-΄Ιασις: Λειτουργεί και ψυχοθεραπευτικά η συγγραφή ποίησης σε εσάς;

Γράφω παντός καιρού, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες και σε οποιοδήποτε μέρος. Γράφω σε καφέ, στο λεωφορείο, στο σπίτι οπουδήποτε. Αλλά τα καλύτερα ποιήματά μου τα έχω γράψει όταν δεν είμαι καλά. Είναι αυτό που λένε : “ What is bad for your heart, is good for your art” ή αλλιώς αυτό που είναι κακό για την καρδιά σου, είναι καλό για την τέχνη σου. ΄Οταν νιώθω πιεσμένη, στρεσαρισμένη ή  περνάω δύσκολα, το να γράφω ποίηση λειτουργεί λυτρωτικά.


Πότε γράψατε το πρώτο σας ποίημα;

Το έγραψα 12 χρονών. Τότε πρωτοσυστήθηκα με την ποίηση μου κι έγραψα το πρώτο μου ποίημα. Είχα ένα τετραδιάκι της Sarah Kay, όπου έγραφα τα πάντα, που μου συνέβαιναν και εκεί έγραψα και τα πρώτα μου ποιήματα.


Πότε αισθανθήκατε έτοιμη να εκδώσετε τα ποιήματά σας; Τι (ή ποιος) σας κινητοποίησε;

 Είναι μια μεγάλη ιστορία. Για χρόνια δεν ήθελα να εκδώσω την ποίησή μου. Την θεωρούσα κομμάτι της ψυχής μου,  αν και τα ποιήματά μου τα έδινα σε φίλους και συγγενείς να τα διαβάσουν ή τα χάριζα. ΄Εχω χαρίσει πάρα πολλά ποιήματά μου. Αυτοί οι φίλοι με κινητοποίησαν και να τα εκδώσω. Και κάποια στιγμή που ήταν μια μαγική στιγμή το αποφάσισα και άρχισα να διαλέγω κάποια ποιήματα που μου άρεσαν πραγματικά από την περίοδο που σας προανέφερα. Τότε ήταν που μια φίλη μου σύστησε τον πολύ αγαπητό και καλό μου πλέον φίλο και συνεργάτη από τις εκδόσεις Κοντύλι, τον Δημήτρη τον Παντελή που μόνο καλά λόγια έχω να πω για την συνέπειά του και την μεθοδικότητά του και   έτσι  δημιουργήθηκε με πολλή αγάπη και φροντίδα και από τους δυο μας αυτό το βιβλίο.


Το διαδίκτυο ως μέσο διάδοσης της ποιητικής δουλειά σας. Πόσο εύχρηστο είναι, αλλά και ποιες παγίδες εντοπίζετε;

΄Ολοι πλέον σήμερα χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο και τα social media για τα πάντα, ειδικά για την προώθηση της  ποιητικής μας δουλειάς. Θεωρώ ότι είναι ένα καλό εργαλείο αρκεί να ξέρεις να το χρησιμοποιήσεις. Μπορείς να βρεις ηλεκτρονικά περιοδικά και blogs, που μπορούν να δημοσιεύσουν ό,τι έχεις γράψει αλλά μπορείς να βρεις και μη έγκυρους ιστότοπους που μόνο με την ποίηση δεν ασχολούνται. Πρέπει να μπορείς να διακρίνεις ανάμεσα στις πολλές επιλογές που έχεις, τις καλύτερες.


Ποιοι είναι οι δικοί σας αγαπημένοι ποιητές;

Καταρχήν ένας από τους αγαπημένους μου, όπως είπα και πιο πάνω, είναι ο ΄Εζρα Πάουντ. Λατρεύω την ποίησή του. Επίσης αγαπώ κι έχω διαβάσει πολύ τον Οδυσσέα Ελύτη, τον Γιάννη Ρίτσο,  τον Κωστή Παλαμά, τον Κ. Π. Καβάφη κι από γυναίκες την Μάτση Χατζηλαζάρου και την Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ.


 Ο Βόλος και η αναμφισβήτητη φυσική ομορφιά του. Πόσο νομίζετε ότι “υποβάλλει” την ποιητική έμπνευση η πόλη μας;

Πιστεύω πάρα πολύ. Όλη αυτή η ομορφιά γύρω μας είναι φυσικό να γεννά πολύ πρωτοποριακά και καλλιτεχνικά πράγματα. Η ποίηση εμπνέεται από τη φύση και την ομορφιά.

 

Τι σημαίνει ο Βόλος για σας;

Είναι ο τόπος που γεννήθηκα. Και παρά τις διάφορες διαδρομές που ακολούθησα κατά καιρούς κατέληξα εδώ. Είναι οι φίλοι μου, η οικογένειά μου, ο τόπος που δημιουργώ. Είναι η δική μου Ιθάκη.


Βιογραφικό.

   Η Μαρία Αλμπανίδου γεννήθηκε στο Βόλο, όπου και κατοικεί. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια έκανε το Μεταπτυχιακό της στον Κλάδο των Ποινικών και Εγκληματολογικών Σπουδών του ίδιου Πανεπιστημίου. Είναι απόφοιτος της Παιδαγωγικής Σχολής της ΑΣΠΑΙΤΕ-ΣΕΛΕΤΕ. Εργάστηκε στο Βόλο ως δικηγόρος. ΄Εχει εργαστεί επίσης στις φυλακές Κασσαβέτειας ως συντονίστρια προγραμμάτων εκπαίδευσης σε ανήλικους για λογαριασμό του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Δημιούργησε στο Βόλο την μη κυβερνητική οργάνωση “ ' Αρσις” για ανήλικους που απειλούνται από το φάσμα του κοινωνικού αποκλεισμού. Αυτή είναι η πρώτη της ποιητική συλλογή.