4 Ιουνίου 2017

Κώστας Κρομμύδας " Η εκδίκηση αρκετές φορές είναι και μια πράξη λύτρωσης και όχι μόνο για αυτόν που τη διαπράττει"

             Κώστας Κρομμύδας



" Η εκδίκηση αρκετές φορές είναι και μια πράξη λύτρωσης και όχι μόνο για αυτόν που τη διαπράττει" 



Το νέο του μυθιστόρημα "Φως μέσα στη θύελλα",που κυκλοφορεί από τις εκδ.Διόπτρα ,είναι αφορμή της συνέντευξής μας με τον πρόσφατα βραβευμένο με βραβείο Public ( Κώστα Κρομμύδα.(ήρωας-ηρωίδα έμπνευση ).

Η συζήτησή μας επεκτάθηκε και στην ιδιότητα του ηθοποιού,αφού ξεκίνησε γυρίσματα για τον τρίτο κύκλο επεισοδίων  της σειράς The Durrells (υποψήφια για βραβείο BAFTA).


 “Φως μέσα στη θύελλα,” το νέο ,πέμπτο μυθιστόρημά σας με έντονα στοιχεία αστυνομικού μυθιστορήματος. Θα μας δώσετε μια γενική εικόνα του;

Γενικά αποφεύγω να χαρακτηρίζω τα βιβλία μου. Θέλω ο αναγνώστης να βάζει μόνος του αφού διαβάσει το βιβλίο την όποια ταμπέλα. Το ταξίδι της ανάγνωσης είναι μια μοναχική διαδικασία και ο καθένας «διαβάζει» με πολύ διαφορετικό τρόπο το ίδιο βιβλίο, σε σχέση με κάποιον άλλο. Η γενική εικόνα του βιβλίου είναι η εξής.  Μια γυναίκα βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα, τόσο κυριολεκτικά όσο και μεταφορικά. Μια ιστορία εκδίκησης και πάθους. Όταν η καταιγίδα σαρώσει τα πάντα στο πέρασμά της και τα στοιχεία της φύσης ενωθούν με τη μανία του δολοφόνου, η επιμονή της Φωτεινής θα γίνει το μόνο Φως μέσα στη θύελλα…

 

Η ηρωίδα σας Φωτεινή Μέλιου αν και μορφωμένη γυναίκα δείχνει λίγο μπερδεμένη και αφελής. Είναι εσκεμμένη η απόφασή σας να δομήσετε με αυτά τα στοιχεία τον χαρακτήρα της για να δείξετε πόσο επικίνδυνος μπορεί να αποβεί ο έρωτας για έναν άνθρωπο άγνωστο;

Θα διαφωνήσω. Είναι άλλο πράγμα να είσαι ευαίσθητος και άλλο  αφελής. Μπερδεμένη ναι είναι και μάλιστα πολύ. Οι ήρωες των βιβλίων μου δεν αγγίζουν ποτέ την τελειότητα.  Το ίδιο συμβαίνει και με τη Φωτεινή η οποία παλεύει σε πολλά επίπεδα ταυτόχρονα. Σε ό,τι αφορά τον έρωτα νομίζω πως έτσι και αλλιώς όταν συμβεί, η ανθρώπινη φύση μπαίνει σε μια επικίνδυνη διαδικασία την οποία δεν ορίζει η λογική.  

 

Το κακό και η εκδίκηση, στην υπερφυσική τους διάσταση διατρέχουν την εξέλιξη της μυθοπλασίας .Υπάρχει περίπτωση να εκδικηθεί κάποιος χωρίς να υποστεί και ο ίδιος τις συνέπειες;


Αυτό συμβαίνει και θα συμβαίνει, όσο υπάρχουν άνθρωποι που ξέρουν να κρύβουν τις πράξεις τους. Η Ιστορία μας το έχει δείξει περίτρανα άλλωστε. Όμως στην περίπτωση άνομων πράξεων πιστεύω στη θεία δίκη. Με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο. Αλλά πάντα θα υπάρχουν κάποιοι που θα ξεφεύγουν. Ας μην ξεχνάμε όμως πως η εκδίκηση αρκετές φορές είναι και μια πράξη λύτρωσης και όχι μόνο για αυτόν που τη διαπράττει…    

 

Πριν από λίγες ημέρες λάβατε βραβείο Public στην κατηγορία «ήρωας - ηρωίδα έμπνευση» για το προηγούμενο βιβλίο σας ,"Ουρανόεσσα".Τι σημαίνει για εσάς αυτή η βράβευση;

Σημαίνει πολλά. Το γεγονός ότι ένας τόσο μεγάλος αριθμός  αναγνωστών ανέδειξε την Ουρανόεσσα ως το καλύτερο βιβλίο στην κατηγορία «Ηρωίδα έμπνευση» μου δίνει πολύ μεγάλη δύναμη για να συνεχίσω αυτό που ξεκίνησα οκτώ χρόνια πριν. Από την άλλη ένα βραβείο μπορεί να μην σημαίνει και τίποτα αν δεν υπάρξει συνέχεια. Θεωρώ όμως, πως αυτή η στιγμή, θα είναι μια από τις πιο ξεχωριστές στην καριέρα μου ως συγγραφέας.

 

Το ευρύ κοινό σας γνώρισε από την ιδιότητά σας του ηθοποιού. Τι ήταν αυτό που σας έστρεψε στη συγγραφή βιβλίων;

Γράφω πολλά χρόνια πριν εκδοθεί το πρώτο μου βιβλίο. Δεν υπήρξε κάτι συνταρακτικό το οποίο με οδήγησε στο να γράψω. Όλα ήρθαν ομαλά και να που σήμερα μετράω έξι βιβλία. Το πρώτο μου που μιλά για τα προσωπικά μου βιώματα κατά την διαδικασία ανατροφής της κόρης μας, αλλά και τα πέντε επόμενα μου μυθιστορήματα. Τα τελευταία χρόνια ζω και αναπνέω για να γράφω.

 

Ποιο βιβλίο διαβάσατε πρόσφατα και θα θέλετε να μας προτείνετε;

«Το αηδόνι» της  Hannah Kristin

 

Η κινηματογραφικότητα είναι άλλο ένα χαρακτηριστικό της αφήγησής σας. Πιστεύετε, ωστόσο, ότι μπορεί να μεταφερθεί σωστά ένα βιβλίο στην οθόνη;

Το «σωστά» κανείς δεν το γνωρίζει εκ των προτέρων. Η μεταφορά ενός βιβλίου στην οθόνη είναι από μόνη της ένα ρίσκο. Όμως ναι, θεωρώ πως όλα μου τα βιβλία έχουν αυτό που λέμε, κινηματογραφική πλοκή και θα μπορούσαν υπό προϋποθέσεις να μεταφερθούν είτε στο σινεμά είτε στην τηλεόραση.

 

Κατάγεστε από τα Τρίκαλα, αλλά ζείτε στην Αθήνα. Τι σημαίνει για εσάς ο τόπος σας και πόσο συχνά τον επισκέπτεστε;

Ο τόπος μου είναι οι ρίζες μου η δύναμη μου. Όταν ξεχνάς από πού είσαι είναι πολύ πιθανόν να διαλέγεις λάθος δρόμους για να πας. Πολλά από αυτά που γράφω έχουν τις ρίζες τους σε συναισθήματα και εικόνες που έζησα και συνεχίζω να ζω όποτε επισκέπτομαι τα Τρίκαλα.

 

Ηθοποιός, δάσκαλος υποκριτικής και συγγραφέας. Ποια ιδιότητά σας υπερισχύει αυτή την εποχή;

Δεν είναι δύσκολο να το καταλάβει κανείς, αν δει απλά την καθημερινότητα μου η οποία συναναστρέφεται γύρω από τη συγγραφή. Εξαίρεση βέβαια αποτελεί η συμμετοχή ως ηθοποιός, στη Αγγλική σειρά «The Durrells» κάτι για το οποίο είμαι πολύ χαρούμενος διότι για πρώτη φορά στην καριέρα μου συμμετέχω σε μια τόσο μεγάλη και διεθνή παραγωγή. Γενικά όμως απέχω συνειδητά από την Ελληνική πραγματικότητα κυρίως λόγω των συνθηκών αλλά και της ποιότητας των περισσότερων παραγωγών εδώ.

 

 Ετοιμάζετε κάποιο νέο βιβλίο; Θέλετε να μας πείτε;

Ήδη γράφω την επόμενη ιστορία και είμαι ενθουσιασμένος καθώς, αν και η κεντρική ιστορία διαφέρει πολύ από ότι έχω γράψει μέχρι σήμερα, θα «βαδίσω» σε πολύ γνώριμα μονοπάτια με εμένα.  Τα υπόλοιπα λίγο πριν την έκδοση του βιβλίου…

 

Κώστας Κρομμύδας 

"Φως μέσα στη θύελλα"

εκδ.Διόπτρα 


Λίγο πριν αναλάβει τα καθήκοντά της στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ, η παλαιοντολόγος Φωτεινή Μέλιου κάνει ένα ταξίδι στην Ελλάδα, στο νησί όπου μεγάλωσε, την Άθωρα. Η γνωριμία της, όμως, με τον Γκάμπριελ αλλάζει τα δεδομένα της ζωής της και η επιβλητική παρουσία του την παρασύρει σε πρωτόγνωρες καταστάσεις.

Μια απότομη και χωρίς προηγούμενο καταιγίδα ξεσπά στο νησί, εγκλωβίζοντας κατοίκους και επισκέπτες. Η ραγδαία επιδείνωση του καιρού αποκόπτει κάθε επικοινωνία και η Φωτεινή καλείται να βοηθήσει τις Αρχές όταν ένας ιερέας βρίσκεται άγρια δολοφονημένος.

Η αποκάλυψη ότι παρόμοιες δολοφονίες έχουν γίνει και σε άλλα μέρη του κόσμου περιπλέκει την κατάσταση. Στην Άθωρα δεν παγιδεύονται μόνο οι κάτοικοι, αλλά και ο δολοφόνος.

Ποιος ο ρόλος της Σοφί, της μυστηριώδους γυναίκας που χρόνια ζει σε μια σπηλιά του νησιού, απομονωμένη και αμίλητη;

Όταν η καταιγίδα σαρώσει τα πάντα στο πέρασμά της και τα στοιχεία της φύσης ενωθούν με τη μανία του δολοφόνου, η επιμονή της Φωτεινής θα γίνει το μόνο Φως μέσα στη θύελλα.

 


 Βιογραφικό 

Ο Κώστας Κρομμύδας είναι απόφοιτος του Εθνικού Θεάτρου. Έχει εργαστεί ως ηθοποιός στο θέατρο, στην τηλεόραση και στο σινεμά. Το 2017 συμμετείχε στον τρίτο κύκλο της δημοφιλούς αγγλικής σειράς The Durrells.

Το 2012 εκδόθηκε το πρώτο βιβλίο του Μπαμπά, Mεγάλωσέ με και το 2013 το πρώτο μυθιστόρημά του Η Ζωή που Έλειπε, το οποίο κυκλοφορεί και στην αγγλική γλώσσα με τον τίτλο Cave of Silence. Το 2014 εκδόθηκε το δεύτερο μυθιστόρημά του με τίτλο Ογκρέσα. Ακολούθησε το μυθιστόρημα Μη με Λησμόνει, το  2015 και Ουρανόεσσα το 2016.

 Παραδίδει μαθήματα υποκριτικής και «δημόσιου λόγου-public speech». Επίσης διατηρεί καθημερινή ραδιοφωνική εκπομπή στο Love Radio 97,5. Αρθρογραφεί σε sites, εφημερίδες και περιοδικά.



 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου