22 Νοεμβρίου 2015

Λίνα Βαλετοπούλου
 
"Ο Βόλος  ορμητήριο για να ξεχυθούν οι μνήμες μου και να ντύσουν τις λέξεις"
 
 
 
 
 
Με αφορμή την παρουσίαση του πρώτου της βιβλίο,"Ζωές σε αναδίπλωση",
την Τετάρτη στις 7 το βράδυ στο Public του Βόλου,
 συνομιλήσαμε με τη Λίνα Βαλετοπούλου.
Γεννημένη στο Βόλο,κάτοικος πλέον της γειτονικής μας Λάρισας,τονίζει τον ρόλο της γενέτειράς της στη συγγραφική της πορεία,τη χρονική περίοδο στην οποία έγραψε τα διηγήματά της,τη σημασία του χιούμορ στην εποχή μας αλλά και τη σημασία της επαναφοράς των αξιών που χάθηκαν.


"Ζωές σε αναδίπλωση", ο τίτλος του βιβλίου σας, με 19 ιστορίες ηρώων με εντελώς διαφορετικές ζωές. Θέλετε να μας πείτε λίγα λόγια;
 
 Διαβάζοντας κανείς το βιβλίο θα συναντήσει πολλούς και διαφορετικούς ήρωες που συνθέτουν ένα φάσμα χαρακτήρων της καθημερινότητας. Μία νοικοκυρά στη δίνη της ρουτίνας, μία μητέρα αντιμέτωπη με το θέμα της ομοφυλοφιλίας του γιου της, ο υψοφοβικός Λάκης, μία γυναίκα της νύχτας, ο ξενοφοβικός Θέμης, ένας δημοσιογράφος θύμα του έρωτα, ένας πατέρας που μπαίνει στη φυλακή για λόγους κοινωνικής καταξίωσης, ο Κόντος κι η αυταρχική Κόνταινα με το υποστατικό τους στο κέντρο της πόλης είναι μερικά μόνο από τα πρόσωπα που πρωταγωνιστούν. Συνολικά στους ήρωες του βιβλίου συμβαίνουνγεγονότα σημαντικά, ασήμαντα ή και φαινομενικά παράλογα, που γι’ αυτούς όμως είναι ζωτικής σημασίας. Κοινή συνισταμένη όλων είναι ότι στο τέλος στρέφονται στον εαυτό τους με κάποιο στοχασμό και βλέπουν διαφορετικά τα πράγματα γύρω τους. Αναδιπλώνονται για να συντάξουν τις δυνάμεις τους και αποδέχονται ή τελικά αλλάζουν τη ζωή τους.
 
Σε ποια χρονική περίοδο γράψατε τα διηγήματα; Με ποια αφόρμηση;
Τα διηγήματα του βιβλίου μου «Ζωές σε αναδίπλωση» γράφτηκαν τη χρονική περίοδο 2011-2013 κι αποτελούν ένα από τα πρώτα βήματαγια μένα στο ευρύ αναγνωστικό κοινό. Στο εκδοτικό αποτέλεσμα βοήθησε η Διαδικτυακή Δημιουργική Γραφή και ο εξαίρετος δάσκαλος Γιώργος Παναγιωτίδης ο οποίος είναι ο επιμελητής των κειμένων στο βιβλίο μου. Μετά λοιπόν από δημοσιεύσεις διηγημάτων μου σε διαδικτυακούςτόπους και αρκετές συμμετοχές σε συλλογικά έργα έρχεται η πρώτη προσωπική μου έκδοση από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης. Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρω ότι στο βήμα αυτό καθοριστική ήταν η συμβολή του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Δημιουργική Γραφήτου Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κι ο σημαντικός καθηγητής κι υπεύθυνος των σπουδών μου εκεί Τριαντάφυλλος Κωτόπουλος. Παρατηρώντας όλα όσα συμβαίνουν καθημερινά με μια άλλη ματιά και την όποια δική μου ευαισθησία, σε συνδυασμό με την αγάπη μου για το διάβασμα και τη συγγραφή, θέλησα να εκφραστώ λογοτεχνικά με μια φωνή που τελικά καταπιεζόταν καιρό μέσα μου κι αναζητούσε τρόπο να βγει στην επιφάνεια, να πάρει αέρα. Aυτή η φωνή τελικά έδωσε λογοτεχνική υπόσταση στους ήρωες των διηγημάτων μου.
 
 
Στα περισσότερα διηγήματά σας διέκρινα πικρό χιούμορ και σαρκασμό. Είναι απόρροια της εποχής μας;
Το πικρό χιούμορ κι ο σαρκασμός είναι κι αυτά ένας τρόπος αντιμετώπισης της σκληρής πραγματικότητας, κυρίως σε στιγμές έντονου άγχους και στρες. Εξαρτάται βέβαια από τον χαρακτήρα του καθενός, το πώς δηλαδή βιώνει ένα πρόβλημα. Για μένα προσωπικά αποτελούν μηχανισμό άμυνας και πιστεύω ότι στοχεύουν στην κριτική εφόσον βέβαια περάσει στο συναισθηματικό πεδίο του αναγνώστη, τον αγγίξει ψυχικά. Οπωσδήποτε και είναι απόρροια της εποχής μας, άλλωστε έχουμε αναλωθεί για καιρό τώρα σε αντιδράσεις όλων των τύπων, κάποιες από αυτές είναι το πικρό χιούμορ κι ο σαρκασμός.Οι ήρωες στα διηγήματά μου επιπρόσθετα αλλάζουν τρόπο σκέψης, βλέπουν περισσότερο θετικά τη ζωή, τους δίνεται η ευκαιρία να δείξουν τον αλτρουισμό τους σκεπτόμενοι και τους άλλους, αντιδρούν κι αντισκέκονται σε ότι αρνητικό αμαυρίζει την πραγματικότητα στην οποία ζουν. Άλλωστε κάθε εποχή έχει τα δικά της ζητούμενα και ως χαμαιλέοντες αναπτύσσουμε συνεχώς μηχανισμούς άμυνας, από την καταστολή, την αναμονή το πικρό χιούμορ, μέχρι εν τέλει εύχομαι τον επαναπροσιορισμό και την ελπίδα.
 
 
 
 
Γεννηθήκατε στο Βόλο, ζείτε στη Λάρισα. Πόσο δεμένη αισθάνεστε με την πόλη μας και τι σημαίνει ο Βόλος για εσάς;
Αγαπώ τη Λάρισα γιατί είναι ένα μεγάλο κομμάτι της ενήλικης ζωής μου. Στη Λάρισα δημιούργησα την οικογένειά μου, δραστηριοποιήθηκα επαγγελματικά, δέθηκα με την πόλη και τους όμορφους ανθρώπους της. Ο Βόλος όμως είναι για μένα η μυρωδιά στο λιμάνι, οι νερατζιές στα πεζοδρόμια, οι ανθισμένες πασχαλιές στις αυλές, η διαδρομή από την οδόΜεταμορφώσεως στο Κλασικό Λύκειο, το πατρικό μου σπίτι, τα χωριά του Πηλίου, οι ατέλειωτες ώρες στο Ελληνικό ωδείο, το Γαλλικό Ινστιτούτο, τα παιδικά μου χρόνια, η εφηβεία. Ο Βόλος θα αποτελεί πάντα ένα ορμητήριο για να ξεχυθούν οι μνήμες μου και να ντύσουν τις λέξεις, να απλώσουν ιστορίες κατά μήκος της εξαίσιας ρυμοτομίας του και να με φτάσουν σε μια Αργώ να ξανοιχτώ μεσοπέλαγα. Από εδώ άλλωστεξεκίνησα το ταξίδι της ζωής. Βιώνω ίσως κι εγώ, μέσω των βιωμάτων μου,τη δική μου “αναδίπλωση”. Νιώθω όμως ταυτόχρονα και πολίτης του κόσμου, θαυμάζω κάθε γωνιά της Ελλάδας κι αισθάνομαι το ίδιο άνετα σε πολλά μέρη εκτός των συνόρων της.
 
 
 
Ένα διήγημά σας έχει τον τίτλο της συνοικίας "Εφτά Πλατάνια".Μιλήστε μας γι’ αυτό.
Η συνοικία “Εφτά Πλατάνια” είναι η περιοχή που έζησα τα πρώτα παιδικά μου χρόνια. Το διήγημα αυτό φέρει τον απόηχο των αναμνήσεών μου από αυτήν, κάτι από την αλήθεια της συνοικίας και τους ανθρώπους της υποβόσκει στις ιστορίες και η αναφορά σε αυτούς και τις πράξεις τουςαναμοχλεύει μνήμες και μεταφέρει τον αναγνώστη στο κλίμα της εποχής που θέλει να αναπαραστήσει.
Είναι ένα σπονδυλωτό διήγημα που αρχικά περιγράφει τέσσερις βασικούςήρωες και στη συνέχεια μια ιστορία που τους εμπλέκει όλους. Επιπρόσθετα έχουμε κι έναν ανεκπλήρωτο έρωτα που αφήνει στη διάθεση τουαναγνώστη την αίσια ή όχι έκβασή του. Άλλωστε αυτό που ενδιαφέρει είναι η αληθοφάνεια των χαρακτήρων και η αναπαράσταση της καθημερινότητας τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.Εκτυλίσσεται σε μια μεταβατική περίοδο όπου η πόλη αλλάζει και μαζί της οι άνθρωποι, τα ήθη κι έθιμα, οι νοοτροπίες και τα ταμπού. Οικογένειες με καλά κρυμμένα μυστικά, προσπαθούν να περιχαρακώσουν τη ζωή τους, μα κάτι συμβαίνει κι εκείνη τους ξεφεύγει. Στο τέλος κυριαρχεί η επιθυμία να σπάσει το κατεστημένο και να δοθεί προτεραιότητα στις ανάγκες των ηρώων παρά στις προκαταλήψεις που τους κράτησαν δέσμιους για καιρό.
 
 
 
Ποιοι ήταν οι συγγραφείς που έδωσαν ώθηση στην πένα σας;
Οπωσδήποτε κλασικοί Έλληνες συγγραφείς του προηγούμενου αιώνα όπως ο Παπαδιαμάντης, ο Καρκαβίτσας, ο Καραγάτσης, αλλά και σύγχρονοι όπως ο Βαλτινός, ο Ιωάννου κι ο Ταχτσής. Επίσης σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση του ύφους μου έπαιξαν και ξένοι συγγραφείς όπως ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ, η Σάρα Κέην και η Τζόις Κάρολ Όουτς.
 
 
Πόσο εύκολο νομίζετε, ότι είναι -εν τέλει- να "αναδιπλωθούν" οι ζωές μας στην περίεργη εποχή που ζούμε;
Η μεταβαλλόμενη πραγματικότητα γύρω μας και μάλιστα με ταχύ ρυθμό κάνει εμάς τους ανθρώπους να βρισκόμαστε σε συνεχή προσαρμογήτης ζωής μας, των συνηθειών μας και αυτό τελικά δεν είναι εύκολο. Είναι πράγματι περίεργη η εποχή μας, έχει αλλάξει ήδη από τότε που γράφτηκαντα διηγήματα του βιβλίου, μιας καιτότε βρισκόμασταν στην απαρχή της οικονομικής κρίσης, του μεταναστευτικού, της τρομοκρατίας. Εν τέλει δεν ξέρουμε αν ο κόσμος αλλάζει προς το καλό ή προς το χειρότερο κι αυτό συνιστά ένα πρόβλημα. Έτσι επιβάλλεται περισσότερο από ποτέ να αναδιπλώσουμε τις ζωές μας με την έννοια του αναστοχασμού και της ανασύνταξης δυνάμεων για την επαναφορά των αξιών, την επιβίωσή μας ή για να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα. Αυτό προϋποθέτει νέες επιλογές και ριζικές αλλαγές. Δεν λέω ότι είναι εύκολο, αλλά πιστεύω ότι αξίζει να το επιχειρήσουμε.




Βιογραφικό
Η Λίνα Βαλετοπούλου εννήθηκε στο Βόλο. Σπούδασε κλασική φιλολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι διπλωματούχος πιάνου. Εργάστηκε πάνω από εικοσαετία στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ως καθηγήτρια μουσικής. Είναι απόφοιτος τουΜεταπτυχιακού Δημιουργικής Γραφής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Γνωρίζει αγγλικά και γαλλικά. Διηγήματά της δημοσιεύτηκαν στη συλλογική έκδοση «Οδός Δημιουργικής Γραφής 2» (εκδ.Οσελότος, Αθήνα 2013), στην Ανθολογία Σύντομου Διηγήματος (Διαδρομή 2014), εκδόσεις Γραφομηχανή,στο λογοτεχνικό περιοδικό Μανδραγόρας και σε διαδικτυακούς τόπους. Διακρίθηκε στον 4ο πανελλήνιο ηλεκτρονικό διαγωνισμό διηγήματος «Λόγω τέχνης». Το πρώτο προσωπικό της βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης με τίτλο «Ζωές σε αναδίπλωση» (Αθήνα 2014). Ζει στη Λάρισα.Είναι παντρεμένη και μητέρα τριών παιδιών.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
ΖΩΕΣ ΣΕ ΑΝΑΔΙΠΛΩΣΗ
της Λίνας Βαλετοπούλου

Την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015, 7:00 μμ στοPublic Βόλου, (Ογλ 28 & Ι. Κονταράτου 9, τηλ. 24210 22904)

θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου ''Ζωές σε αναδίπλωση'' της Λίνας Βαλετοπούλου (Εκδόσεις Γαβριηλίδης) από τον Γιώργο Παναγιωτίδη, συγγραφέα και ποιητή, και τον Γιάννη Αντάμη, συγγραφέα και δικηγόρο.
Αποσπάσματα διαβάζει η Ματίνα Μαρδέλη, εκπαιδευτικός. Συντονίζει και συμπαρουσιάζει η Ροσσάνα Πώποτα, δημοσιογράφος.