16 Ιανουαρίου 2016

Φίλιππος Πλιάτσικας "Το μόνο που μπορώ να προσπαθήσω να αλλάξω είναι ο εαυτός μου, τα υπόλοιπα χρειάζονται ομαδική δουλειά..."

         Φίλιππος Πλιάτσικας

"Το μόνο που μπορώ να προσπαθήσω να αλλάξω είναι ο εαυτός μου, τα υπόλοιπα χρειάζονται ομαδική δουλειά..."

Συνομιλήσαμε με τον Φίλιππο Πλιάτσικα με αφορμή το πρώτο βιβλίο του με τίτλο "Το Όνομα", που πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδ. Καστανιώτη.Ο καταξιωμένος μουσικός που θα βρίσκεται το ερχόμενο Σάββατο ,23 Ιανουαρίου,στο Lab Art,
μιλά και για τη νέα δισκογραφική του δουλειά,στίχοι της οποίας περιέχονται στο βιβλίο.


"Το όνομα",ο τίτλος του του βιβλίου σας,με τους ήρωές σας να αναζητούν το αληθινό όνομα του Θεού.Θέλετε να μας πείτε λίγα λόγια γι αυτό;

Στο “Όνομα” οι τρεις φανταστικοί χαρακτήρες που δημιουργήθηκαν στο κεφάλι μου ψάχνοντας το όνομα του θεού, το όνομα του κόσμου, ουσιαστικά έψαχναν το δικό τους όνομα, τον εαυτό τους. Είναι όλο το κείμενο ένας συμβολισμός. 


Γράφετε  στίχους και τραγούδια που αγαπιούνται ιδιαίτερα  από το μουσικόφιλο κοινό.
Η απόφασή σας για τη συγγραφή του βιβλίου πώς προέκυψε;

"Το Όνομα" προέκυψε ως αναστεναγμός, με μια ανάσα.Ήταν μια χειμαρρώδης παρόρμηση.Δεν ξέρω γιατί και ούτε προς το παρόν με ενδιαφέρει να το ψάξω, απλά προέκυψε. Οι χαρακτήρες ζωντάνεψαν μέσα απ' το χαρτί και έζησαν μαζί μου για ενάμιση χρόνο περίπου. Πρόκειται για μια μυθοπλασία, για μια φανταστική ιστορία που γεννήθηκε εξ' ολοκλήρου στο κεφάλι μου.Αν αυτό είναι τυχαίο ή όχι,θα το δείξει ο χρόνος. 

Πόσο επιτακτική θεωρείτε την αφύπνιση των λαών σήμερα,που η τρομοκρατία και οι πράξεις βίας στο όνομα της θρησκείας έχουν λάβει διαστάσεις μάστιγας ή και παγκόσμιου πολέμου;

Για τη βία ως μορφή αντίδρασης, αυτό που πάντα αισθανόμουν και εξακολουθώ να αισθάνομαι είναι πως το μόνο που καταφέρνει είναι να τροφοδοτεί την απόλυτη μηχανή της βίας που είναι η εξουσία με το καλύτερο δυνατό καύσιμο:Το αίμα.  

Τα πολλαπλά πρόσωπα της βίας απέναντι στον συνάνθρωπο,στο παιδί στη γυναίκα.Τι οδηγεί όσους αρέσκονται στην άσκησή της;

Σ’ αυτό θα πρέπει να απαντήσουν οι ειδικοί. Το μόνο που ξέρω εγώ είναι ότι η βία γεννάει βία.

 
Τα βασικά προβλήματα της πατρίδας μας ποια θεωρείτε ότι είναι;Έχουμε ανεκτικότητα απέναντι στους άλλους λαούς;

Έχουμε αντιφατικές συμπεριφορές:την ίδια στιγμή που μπορεί να επιδείξουμε ένα ακραία καλό πρόσωπο,υπερασπιζόμενοι πανανθρώπινες αξίες, μπορούμε κάλλιστα σε μια άλλη γωνιά της χώρας μας να επιδεικνύουμε το ακριβώς αντίθετο. Αλλά αυτό είναι ένα απο τα χαρακτηριστικά του λαού μας, με το οποίο έχουμε να αναμετρηθούμε.

Ποια θεωρείτε  ότι είναι τα πιο βασικά χαρίσματα σε έναν άνθρωπο;

Γενναιοδωρία, αίσθηση δικαίου, ευφυία και έμπνευση.

Η ποίησή σας διανθίζει το βιβλίο σας.Μιλήστε μας γι αυτό.

Τα τραγούδια του νέου δίσκου είναι αυτά που λειτουργούν ως συνδετικός κρίκος σε κάποιες από τις ενότητες του βιβλίου. Έχουν άμεση σχέση με αυτό ,όπως και το βιβλίο με αυτά.

Η εικονογράφηση στο βιβλίο σας έχει  συμβολικό ρόλο στην εξέλιξη της μυθοπλασίας;

Η εξέλιξη της εικόνας προς την ολοκλήρωση της είναι ο συμβολισμός της εξέλιξης της αναζήτησης των ηρώων προς τον τελικό τους σκοπό. 


Η σχέση σας με την πόλη μας καθώς και η παρουσία σας στις 11 Ιανουαρίου στον Βόλο;
Με το Βόλο έχω μια σχέση πολύ στενή λόγο και της αγάπης που έχω στο βουνό του Πηλίου και έχω περάσει πολύ μεγάλο μέρος απ’ τη ζωή μου μέσα και γύρω από αυτή την πόλη. Στις 23 Ιανουαρίου λοιπόν στο Lab Art είναι μια ακόμα καλή ευκαιρία να ξαναβρεθούμε με παλιούς και νέους φίλους και να περάσουμε ένα από αυτά τα μαγικά βράδια που έχουμε ζήσει σε αυτό το χώρο και τις προηγούμενες φορές που τον έχουμε επισκεφτεί.

Αν θα μπορούσατε να αλλάξετε στον κόσμο....
Το μόνο που μπορώ να προσπαθήσω να αλλάξω είναι ο εαυτός μου, τα υπόλοιπα χρειάζονται ομαδική δουλειά και ελπίζω κάποια στιγμή να είμαστε όλοι έτοιμοι να την κάνουμε.



Φίλιππος Πλιάτσικας,
"Το Όνομα",εκδ.Καστανιώτη



 Το μυθιστόρημα του Φίλιππου Πλιάτσικαμε τίτλο «Το Όνομα»  κυκλοφόρησε παράλληλα με το νέο  του δίσκο με τίτλο «Ένας ολοκαίνουργιος κόσμος».

Ο δίσκος περιλαμβάνει τα τραγούδια που συναντάει ο αναγνώστης στις σελίδες του βιβλίου και που παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας.

  

Στο πρώτο βιβλίο του Φίλιππου Πλιάτσικα τρεις άνθρωποι αναζητούν, ο καθένας για τους δικούς του λόγους, το όνομα του Θεού, το όνομα του Κόσμου, το πιο μεγάλο μυστικό που είναι καλά κρυμμένο από την αρχή του χρόνου.

 O Ντάνιελ που ξαναέγινε Άγγελος. Ένας άνθρωπος που μπόρεσε να βγει από την παραβατική ζωή στο φως – ως τη στιγμή που αυτό το φως το έκρυψε ο καπνός μιας μεγάλης πυρκαγιάς.

Ο Αμπντ-αλ-Μπάρι. Ένας Ιρανός μετανάστης που η συγκάλυψη των ρατσιστών φονιάδων της κόρης του τον μετέτρεψε σε αμείλικτο μαχητή, σε έναν μοναχικό λύκο.

Η  Ιφιγένεια.Μια κοπέλα που σπούδασε μαθηματικά, αλλά κατέληξε να ασχολείται με τη μουσική, παίρνοντας άθελά της το ρόλο του «αμνού» σε μια ιστορία αυξανόμενου θρησκευτικού φανατισμού, αδικιών, ψέματος, αλλά και ελπίδας στο τέλος της διαδρομής.

Ψάχνουν, ο καθένας για τους δικούς του λόγους, το αληθινό όνομα του Θεού. Το αληθινό όνομα του Κόσμου. Το πιο μεγάλο μυστικό, που είναι καλά κρυμμένο από την αρχή του χρόνου.

Όταν εμφανίζεται μπροστά τους «τυχαία», τους οδηγεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να δουν από πολύ κοντά το πρόσωπο της θυσίας, όπως και να βρεθούν στην αντίπερα όχθη, αντιμέτωποι με το σκοτάδι που συχνά σκεπάζει τα άδυτα της ανθρώπινης ψυχής.




 Βιογραφικό

Φίλιππος  Πλιάτσικας

γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου άρχισε να ασχολείται με τη μουσική το 1987. H πρώτη του δισκογραφική δουλειά κυκλοφόρησε το 1989. Είναι ιδρυτικό μέλος ενός από τα πιο δημοφιλή συγκροτήματα, των Πυξ Λαξ, που αγαπήθηκαν από το ελληνικό κοινό μέσα από πολυάριθμα τραγούδια: «Μοναξιά μου όλα», «Γιατί έπαψες αγάπη να θυμίζεις», «Δε θα δακρύσω πια για σένα», «Οι παλιές αγάπες πάνε στον Παράδεισο» και άλλα.

Μετά τη διάλυση του συγκροτήματος το 2004, ο Φίλιππος Πλιάτσικας συνέχισε το μουσικό  του ταξίδι με την επιτυχία και την αποδοχή του κόσμου να τον ακολουθεί μέχρι και σήμερα. «Αν θα μπορούσα τον κόσμο να άλλαζα», «Πού να πάμε», «Πόλη χιόνι», «Ποιος έχει λόγο στην αγάπη» είναι μερικά από τα τραγούδια που σηματοδότησαν την προσωπική του πορεία.

Όλα αυτά τα χρόνια της μουσικής του περιπλάνησης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με κορωνίδα την  παράσταση«The other side of Greece», είχε τη χαρά να συνεργαστεί με σημαντικούς Έλληνες και ξένους  καλλιτέχνες , όπως τη Nina Hagen, τους Χάρη και Πάνο Κατσιμίχα, τον Gordon Gano, τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, τον Eric Burdon, τονΓιώργο Χωραφά και τον Sting.